Autóépítés

Reviczki Róbert alias Car Mandiner

Ki az igazi restaurátor?

2017. március 27. 18:39 - Car Mandiner

Soha nem gondoltam volna, hogy egy pár mélabús, vasárnapi gondolat ilyen hullámokat gerjeszt. Történt ugyanis, hogy a hét utolsó napján elméláztam a közösségi oldal posztolt képei fölött. Látom ám, hogy a különböző autóstalálkozókon megjelennek olyan figurák is, akikről konkrétan tudom, hogy nem saját maguk készítették az autójukat. Ezzel ugye nincs gond, de viszont az már nem tetszett, hogy restaurátori fényben tetszelegtek. Na ekkor tettem fel egy posztot a Járműrestaurátorok csoportjába:

 

Kétféle "járműrestaurátor" létezik. Van aki megcsinált egy- két autót - vagy a pénzt adta rá jobbára - aztán mikor elkezdődik a szezon, találkozóról találkozóra jár dülledő mellkassal. Míg a másik vasárnap is a műhelyben van, majd szépen, csendben megpusztul azbesztózisban, szilikózisban, vagy ólommérgezésben esetleg ezek összességében, és senki nem fogja tudni, hogy a sok tucat autó ami az utakon parádézik a szép időben, az neki köszönheti létét.

img_20170326_122728.jpg

Na, ennyi... Ha a legelején akarjuk kezdeni, akkor feltesszük a kérdést, mi is a restaurátor tevékenység.  Az eredeti állapot helyreállítására, állagmegőrzésre irányuló munkaként írják le sokan és szerintem is elég így megfogalmazni. Viszont megjegyezném, hogy milyen érdekes is az ember, mert egy festménynél készséggel elfogadjuk, hogy egy restaurátor dolgozik rajta, míg egy szobánál már csak szobafestő-mázoló, míg egy esztergagépnél már karbantartó a tevékenykedő szaki. Ezért írják egyesek oda a munkakör leírásához, hogy műalkotást kell, hogy felújítson valaki, csak akkor érdemli ki ezen nagyszerű szakmai címet. Tehát ezek alapján egyik kommersz autómárkát felújító kolléga sem restaurátor, csak egyéb. 

A hozzászólók közt van olyan értelmezés is, hogy csak az a restaurátor, aki mindent maga csinál meg egy autón, de én az ilyetén értelmezést tévedésnek tartom, mert egy festménynél is más felelhet a vászonért, más a színekért, és megint más a képkeretért, mégis elfogadjuk, hogy ők restaurátorok. Tehát maga egy karosszérialakatos, aki szétbont mindent, megpucolgatja az alkatrészeket, majd összeépíti azokat, ahogy az volt annak eredetekor, az restaurátor lehet, hiszen helyre állítja az eredeti állapotot. Amikor meg csak így belevagdosgatunk, meg foltozgatunk az csak hasonló, de mégis valamiféle alkotótevékenység, ezért bicsaklik meg néha a nyelvünk.

Viszont, aki a cégnél van, de a munkája még érintőlegesen is nehezen éri el az anyag fizikai valóját, az ne mondja már magára véletlenül sem, hogy restaurátor! A könyvelő semmiképpen ne, de az ügyvezető igazgató is jobb, ha tartózkodik az ilyetén kijelentéstől. Nagyon szép munkakör az ügyvezető is, de a menedzser titulussal is sokan kibékülnének, tessék azt használni, nincs abban semmi szégyellnivaló.  De hát, a magyar már csak ilyen. Szeret magáról hangzatos dolgokat mondani. Például: Az operaházban dolgoztam! (Ja, karbantartóként) Az ELTE oktatója voltam (Ja, én tanítottam be az éjszakai portást)

Egy restaurátor műhelytulajdonos, vezetheti szuperül a cégét, de attól ő még "csak" egy üzletember és nem restaurátor. Felteszem a kérdést, ha meglátja a fantáziát a szennyvíz szippantásban - ami ugye egy nagyon jó megélhetés volt - és alapít egy céget ami ezzel foglalkozik, ugyanilyen büszkén kijelentené Orbán Viktor estélyén, hogy ő egy szippantós? Nem! Elegánsan körbeírná, ebben biztos vagyok. 

Hoztam még fel más példákat is: 

Ha Van Gogh-hoz odamegy a menedzsere, hogy fessen sárga csormókat, majd eladja a kész képet, kiérdemli a festőművész címet a menedzser? (Ez fikció, de a kérdés valódi) 

De mi a legszomorúbb? Ha arrogánsan hozzászól a témához:

Kedves Urak ! Én úgy érzem, hogy Ti azokat pocskondiázzátok, akiktől a munkát (és pénzt) kapjátok! Kérdem én, hogy melyikőtök tud lakatolni, fényezni, autót és motort szerelni és kárpitozni egyszemélyben? Nagy a csend ! (mert gondolom egyikőtök sem ! ) A kommentjeitek szerint ha nem értetek mindenhez az nem "járműrestaurátor"! (így egyikőtök sem az ) Mert az az ember, aki ezt átlátja és összefogja és pénzeli függetlenül attól, hogy magánszemély (és esetleg az utolsó forintját költi el nálatok) vagy kereskedő az is restaurátor, mert nélküle itt mindenki éhen veszne !

Nos, szerintem senki nem pocskondiázta a munkaadóját. Olyan megrendelőt beszéltek ki aki az utcáról beesve ossza az észt. 

Melyikőnk tud lakatolni, fényezni, autót motort szerelni és kárpitozni? Én, meg gondolom sokan mások.

De azt, hogy én, vagy bárki hozzám hasonló éhen veszne a tisztelt úr szerint, kikérem magunknak! 

Pont mi vagyunk azok, akik a jég hátán is megélnénk, de egy nem kétkezi menedzser kinek adná ki az ukázt, ha nem dolgozna nála senki? Kiből élne? Kit zsákmányolna ki? (Ha már így vicceskedünk)

Komolyra fordítva a szót: A menedzser segíti a munkáját a dolgozóknak, azok pedig kitermelik a pénzt a vezető fizetésére. Ez egyfajta szimbiózis, akár tetszik, akár nem. Persze az ilyen urak azt mondják, ők adnak mindenkinek enni. Ja, én is fekszem itthon hasamat vakargatva, az igazgató úr meg jön aztán a számba kanalazza a kaviárt. 

Hiába na! Mi egy roggyant, elmebeteg, önfenntartásra képtelen társaság vagyunk, örülhetünk neki, hogy kúszhatunk a mocsokban, és az urak lábait érinthetjük ajkainkkal, míg ők alamizsnát vetnek elénk a piedesztálról. 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszni.blog.hu/api/trackback/id/tr8812375067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.04.07. 10:16:54

@Car Mandiner: Sztem az a restaurátor aki egy régi dolgot (részben vagy teljesen) újjá tud építeni úgy hogy nem "csak" a kész alkatrészeket rakja össze.
A menedzserek frusztrációja abból adódik hogy egyrészt felénk a depresszió mellett másik elterjedt népbetegség a rangkórság (az operában dolgoztam... :) ) és az "énaztjobbantudom" önteltség, de sajnos történelmi okokból (*) a menedzser is a nem helyén és értékén kezelt "rang". Ezért kompenzálnak. Normális esetben a menedzser menedzserségének fényét emelné hogy jó szakikból jó csapatot működtet, hatékony szimbiózisban, nem kellene "az állam (a cég) én vagyok"-lelkibetegnek lenni.

(*) erről egy nálam okosabb ember írt már, a tervgazdaság miatt nálunk nem alakult ki rendes menedzser-képzés, így mindenféle képzetek kapcsolódnak a "menedzser" szóhoz. A te helyes meglátásodhoz képest többnyire torz nézetek.

Sztem az a menedzser nevezehtné magát restaurátornak aki olyan szakikból tud restaurátor-csapatot szervezni akik az ő hozzáadott tevékenysége (**) nélkül külön a saját szakterületükön nem tudnák elérni a restaurátori szintet.

(**) a pénz nem hozzáadott tevékenység, hitelt felvenni a kárpitos is tud ha egy könyvelővel átszámolja hogy megéri-e, a munkából kifizetve a beruházási hitelt is.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2017.04.07. 11:30:16

@Untermensch4: én nem tartom magam restaurátornak, csak egy olyan fickónak, aki sok mindenfélét megcsinál tisztességesen. Nem mondom azt, hogy ezt elbarmoltuk, ha egymagam dolgoztam, viszont azt sem mondom, hogy ezt jól összeraktuk, ha éphogy csak arra jártam. Viszont sajnálom azokat akik egészségtelenül magabiztosak, hiszen az angol tudósok is bebizonyították, hogy minél butább valaki, annál biztosabb a tudásában. A butaságot természetesen valamilyen magasabb rendű emberi tulajdonságra értem, nem az írástudásra, ami sokak számára az intelligenciával egyenlő.

Untermensch4 2017.04.07. 14:01:15

@Car Mandiner: Lehet hogy nem jó a definícióm a "restaurátor"-ra de van olyan érzésem hogy ha csak a karosszériázás részét tekintjük, bármelyik karosszéria-lakatos nem tudná mindegyik régi automobil külsejét helyrehozni. Tehát aki igen, az restaurátor. Más részterületeken ugyanígy.
A tisztességes megcsinálás már ezen belül a minőség foka.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2017.04.07. 14:51:23

@Untermensch4: valóban nem tud minden lakatos -ugyanúgy, mint bármelyik szakma képviselője - helyreállítani, csak beépíteni, meg felrakni, de gondolom, sőt tudom, hogy restaurátorok közt is van különbség.

Untermensch4 2017.04.08. 18:55:03

@Car Mandiner: Akkor ugyanarról beszélünk. A k.lakatosokon belül egy szűkebb kör aki járművön restauráló jellegű beavatkozást tud végezni. És ezen a szűkebb csoporton belül is van (a munka eredményét tekintve) minőségi különbség (furcsa is lenne ha csak egybites igen/nem lenne a határ restaurátor és "sima" szakember között). Ez a gondolatmenet sztem az összes olyan szakterületre alkalmazható ami kell egy jármű teljes restaurálásához, mondjuk nagyon lepukkant állapotból.
A menedzser akkor válik restaurátorrá ha össze tudja szervezni úgy a restaurátori képességű szakikat hogy elkészüljön (költséghatékonyan) a mű, és utána mindenkinek jobb lesz, több pénz és szakmai tapasztalat mint korábban.
Egy hasonló példa, hogyan lehet a földmunkagépes fazon "régész". A roncskutató katona (meg akár "gyalogos" régészek) nagyon hosszú idő alatt tudta volna a világháborús roncsot kiásni kézzel/ásóval. A gépkezelőtől azt kérte a katona hogy amennyire tudja, néhány centinként próbálja lehúzni a földrétegeket hogy amint a kisebb alkatrészek felszínre kerülnek, indulhasson az gyalásós-ecsetes fázis. És a fazon 2-3 cm vastagságban "tekerte fel" az agyagos földet.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2017.04.08. 19:52:08

@Untermensch4: ehhez már nem lehet mit hozzáfűzni. :)

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2017.05.09. 14:06:53

Igazából csak egy kérdés merült fel bennem: a személyekkel vagy a tárgyakkal van a baj? Úgy értem: azzal van a baj, aki azt mondja, restaurátor, pedig gyakorlatilag koordinálja 5-10-15 ember munkáját és élvezi a végeredményt, vagy pedig azzal, amikor egy autóra azt mondják restaurált, holott a munka annyiból állt, hogy "polcról" levették a javítóelemeket és beépítették azokat?

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2017.05.09. 14:37:39

@trainmodeller: igazából mindkettővel. A restaurálásnál dokumentáltan, nyilvánvalóan elkülönítik, megjelölik az új elemeket, sőt, szemmel láthatóvá teszik, de ez egy ragasztott vázánál egyértelműen megmutatható, míg autóknál furcsán nézne ki.
süti beállítások módosítása