Autóépítés

Se szeri, de... Parkside

2018. január 12. 17:34 - Car Mandiner

Le kell reagálnom egy helyesírásnáci hozzászólásait, hogy ki tudjam fejteni a mondandómat. Először is, nem azért foglalkozom most ezzel, mert sértve érzem magam, hanem azért, mert elindultak a gondolataim tőle, így megszabadulásképpen kiírom őket magamból. Még azért megjegyezném, hogy ha az ember már megkeresett egy pár forintot az írásaival, viszonylag nehezen sértődik meg egy kéretlen kritikus soraitól. 

Nem kell megijedni, nem lelkizni készülök, vegyesbolti szerszámokról ejtenék most is szót, de ahhoz kell az említett bevezető, mert igazán furcsa, hogy némelyik ember mit olvas ki a fogalmazásomból, míg több száz másik teljesen mást.

macskajaj.jpg

Tehát, csak amit muszáj. A Parkside szerszámos írásomra való reakció: "Az ilyen szavaktól, mint a "betudjuk" vagy a "de viszont" szókapcsolat, én elég hamar bizalmam vesztem a szerzőben."- írta az úr. 

Ez körülbelül olyan, mintha én azt mondanám, hogy a Facebook profilképe alapján nem szavahihető, mert egy jugoszláv filmbéli gengszterre hasonlít. 

Nem is értem, miért ne lehetne megbízni a szavamban, még az okát sem látom annak, hogy hazudjak. Nem csak beépített Bosch mosogatógép van, hanem beépített Bosch ügynök is, aki én volnék? Amúgy meg, ha én aki nem tudok helyesen írni megbízhatatlan vagyok, akkor ő aki tud megbízható? Amit leír, az úgy van és punktum?

Még mielőtt tovább libbennék, itt egy idézet a nyest.hu-ról: "A szövegtárban megjelenő híres de viszontozók közül néhány: Verseghy Ferenc, id. Fáy András, Baróti Szabó Dávid, Paulay Ede, Karinthy Frigyes, Balázs János. Ők nem tartották cikinek leírni. Persze honnan gondolhatták volna, hogy kerülni kell?"

 A következő hozzászólásrészlet: "Engem ez zavar. Az is, ahogy meredeken általánosítva herótoz egy elég szélsőséges minőségű szerszámokat felmutató márkát."  (Engem meg a herótoz szó zavar, annyi szép szavunk van erre)

Nem tudom, hogyan lehet általánosan "herótozni" valamit egy olyan írásban, ami tárgyszerűen, tömören felsorolja a műhelyben található szerszámokat azok életútjával együtt. Ami viszont nagyon érdekes az, hogy az úr leírása, melyben maga is rámutat arra, hogy a "márka" szerszámai igencsak széles minőségi skálán mozognak, eleve megnövelt figyelemre hív fel bennünket azok vásárlásakor. 

"... a cikk szerzőjét, aki meglehetős szubjektivitással ítél meg egy komplett márkát..."  Szerintem a tényleírás, az tényleírás. Nem szubjektív ( még most sem értem, miért lennék elfogult), és nem objektív összehasonlító teszt.

Végre elértünk ahhoz a részhez, amiért tulajdonképpen írni kezdtem: "Csak hogy releváns információ is legyen:
-létezik egy Parkside/Workzone csoport itt a Facebookon, ahol az úri közönség a többiek okulására szépen leírja a tapasztalatait a fenti brandek szerszámairól, legyen az pozitív vagy sem. Az így összegyűlt ismeretek valós segítséget nyújtanak, ha valaki szerszámvásárláson gondolkodik.
Nem mellesleg a három év cseregarancia viszonylag egyedülálló fegyvertény."

Hát ez egyszerre abszurd, és nevetséges. Gondolom, az amikor megemlíti, hogy "valós segítséget nyújtanak" az arra utal, amikor még az elején bizalmatlanságát fejezte ki irányomba a "de viszont"  szókapcsolat miatt.

Tisztában kell lennünk vele, hogy a különböző internetes felületek meglehetősen nagy üzleti értéket képviselnek. Éppen ezért figyelembe kell venni, hogy semmilyen jelentős fórumon, csoportban nem fogunk igazán valós tartalmat találni, ha van olyan befektető az érintett témában, akinek anyagi érdeke fűződik a saját pozitív, vagy a másik negatív képének kialakításában. Fizetett kedvelések, bérezett hozzászólók tömkelege tölti meg a digitális teret, hogy a szórakozásból szemétkedőkről már ne is beszéljünk. 

Amúgy, ha már valaki foglalkozik egy témával, akkor arról már más nem írhat? Erről szólna az objektivítás? Ugyan...

Ami viszont egyértelműen megmutatta számomra azt. hogy nem mindenkinek kellene mindennel foglalkozni az a három év cseregaranciáról szóló megjegyzés. A kedves hozzászóló bebizonyította, hogy jobb lenne a helyesírással foglalkoznia, a szakipart meg hagyja másra. 

Most komolyan, ki nem szarja le a három év cseregaranciát, ha dolgozni akar, és nem a boltba szaladgálni? 

Először is van egy olyan "márka", aminek a vásárlója a szélsőségesen ingadozó minőség miatt nem engedheti meg magának, hogy csak egy szerszámra tegyen fel mindent. Annyira szélsőséges a minőség, hogy az egyik ütvecsavarozó (vagy más) működik, a másik nem. Veszek egy valamit. Haza autózom húsz kilométert, kipróbálom. Puff neki, nem működik... Sebaj, beülök az autóba (időmből kifutja, a benzint meg lopjuk) visszamegyek a boltba kicserélem (éljen a cseregarancia), sőt veszek még egyet, biztos ami biztos. Ne akkor kelljen már rohangászni megint, amikor nyomatnám a melót, meg mi van, ha közben nem lesz az üzletben, míg megjön a működőképes holmi, addig is kellene valamivel dolgozni, vagy minek? Bezárjuk a műhelyt addig amíg nem lesz másik. Esetleg amíg a Lidl szerszám  cserén van, veszünk egy másik Tesco minőségi terméket cseregaranciával. Hátha nem egyszerre adják be a kulcsot, bár még az is lehet... Hmmm... 40 kilométerre van még egy Aldi, ott is lehet jó cuccokat venni... Na mindegy, úgyis csak szórakozásból dolgozunk, nem fontos, hogy haladjunk, az a fő, hogy spóroljunk...Vagy nem is spóroltunk? 

Nem tudok mást mondani. Ha valaki teheti írja le a tapasztalatát, hogy más okuljon belőle és el tudja dönteni, mi a fontos számára. Itt is, ott is ki lehet fogni jó dolgokat, de senki nem örül annak, amikor felmászik  tetőt javítani az éppen egy éve vásárolt Auchan akkus csavarozógéppel, ami pár fordulat után megáll és hiába tölti az akksit, nem mozdul, majd a sebtiben vásárolt vadonatúj Tesco másikkal ugyanúgy jár, miközben beborul, és a lyukas tető meg beázik. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kaszni.blog.hu/api/trackback/id/tr9013569403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petrol pet 2018.01.17. 14:08:27

Nahát, csak nem egy sértődött szerszámmárkaképviselő rosszul álcázott inkognitóban a panaszos? :)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2018.01.17. 14:29:40

@petrol pet: nekem nagyon szubjektívnek tűnt az értelmezése. Amúgy meg nem tudhatod, kit takar a sok kamu profil, de ha még nem is kamu maga a személy, akkor sem szabad komolyan venni a válogatott, steril posztokat. Mindjárt be is nyomok ide egy szép idézetet Petőfitől: Tél végén nagy robajjal zajlik a Duna jege, aki mindig okoskodik durranjon szét a feje!

GregDzsi 2018.01.18. 08:53:32

Csak meg ne üsse a guta a kedves szerzőnket:) Le kell szarni, aki a hobbi/barkács vackokat védi, mert egyrészt a gyártók sem szorulnak rá (maguk sem állítják - sőt! - hogy ipari felhasználásra készültek), másrészt nyilvánvaló, hogy fingjuk sincs az ipari (mit ipari, csak rendszeres) használat terheléséről - ha annyira faszák lennének, akkor a kölcsönzőkben miért Makita/Hitachi/DeWalt fut?
Persze nekem is van lidlis száraz-nedves-köszörűm, de arra használom, amit tudom, hogy elbír: a "finom" kövön fünyírókés évente 2x, a durva helyett meg feldobtam egy rongykorongot kés és favéső finomfenésére, felpolírozására.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2018.01.18. 09:13:24

@GregDzsi: Mint írtam is, engem nem kell félteni, nem azért szólamlottam fel, mert ideges lettem, csak nem értem az ilyet és végiggondoltam írásban. Úgy gondolom, mindenki aki ezeket használja, az ugyazzal szembesül, amivel én, mert ha nem, akkor abban már valami démon keze van, aki megszállta a műhelyünket. Ráadásul meg sem említettem, a multicsiszolót, amiből mindig kiesett a korongtartószár, de amikor jobban meghúztam, örökre benne maradt, mert a tengelyrögzítőgomb elmállott, így nem lehetett lelazítani.

Szkotti 2018.02.01. 11:32:11

Mosmé? Megírta a fészbúk, akkor az-úgy-van. Nem? De.

Az eredeti poszthoz beírtam, de ide is: a csillagkulcskészlet például tök jól működik nálam ;o)

Untermensch4 2018.02.11. 01:34:45

@Car Mandiner: "Ráadásul meg sem említettem, a multicsiszolót, amiből mindig kiesett a korongtartószár, de amikor jobban meghúztam, örökre benne maradt, mert a tengelyrögzítőgomb elmállott, így nem lehetett lelazítani. "
Ha ez az amire gondolok akkor hasonlóm volt. Annál mondjuk nem esett ki de mivel nagyon gyakran tévesztem a menet irányát, sikerült túlhúznom és a tengelyrögzítő gomb elmállott. Elvittem szerelő haverhoz, mondta hogy ha terveztek volna bele még némi műanyagot a házba (kb 5 gramm, helye lenne) akkor perselyezéssel egyszer gyógyítható lenne. Ha nem is feltétlenül a rugós gomb de egy, a tengely furatába kívülről elegánsan betolható fémrúd beüzemelésével. Mivel épp megint akciós volt, vettem egy másikat 6ezer pénzért. Kb ezért is nem szenvedtek a javíthatóra tervezésével. Ahol drága a munkaerő ott nem valószínű hogy megéri, ahol készül arrafelé meg kb még olcsóbb, ott azért nem éri meg (vagy a bontandókat kibelezik újrahasznosításra).
De az üzem közbeni melegedése miatt az enyém csak hobbi-jellegű használatra alkalmas, ha "egy műszakot" rendesen dolgozna vele vki, ebédszünetre sztem már elfüstölne.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2018.02.11. 08:07:19

@Untermensch4: na, meg egy idő után, ahogy melegszik, elforog benne a csapágy...