Autóépítés

Reviczki Róbert alias Car Mandiner

Zengjen a dal, avagy transmitter teszt

2012. augusztus 23. 21:40 - Car Mandiner

Mivel a lakatosműhelyben homokszórásra bontok szét elemeket, és ilyesmiről már régebben beszámoltam, most egy olyan témát választottam, mely engem igencsak foglalkoztatott az elmúlt hónapban, hátha más is ilyen kínban szenved. Szinte minden autóba be van építve valami audió eszköz. Legyen az egyszerű rádió, vagy még egyéb valamit lejátszó eszköz, de felmerülhet bennünk az igény a többre. Nem koncertterem kialakítására gondolok, pusztán csak arra, hogy valamelyik mobil kütyünkről az autó hangszóróin keresztül juttassuk a dobhártyánkra a hanghullámokat.

Tovább olvasom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszni.blog.hu/api/trackback/id/tr494728403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z o z ó 2012.08.23. 23:22:46

Én 3,5éve vettem egy hasonlót, akkor 8ezerért, a Homasitában, teljesen jól működik.Nem produkál semmi ilyesmit, mindene úgy működik ahogy kell.Minőségre kb úgy szól mint a Rádió adás.

Az igazi megoldás a DENSION iPod dokkolója volt:)Ez a CD tár "helyére" megy, a fejegység úgy látja mintha az lenne bedugva bele...a hangminőség pedig parádés:)Már lassan 2,5éve muzsikál...:)hibátlanul, jó cucc;)Próbáld ki:)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.23. 23:36:20

@Z o z ó: Pont az a baj, hogy a mostani fejegység az első mp3-ok közül való, (8 éve 28 ezer volt). Nincs rajta semmi bemenet. Egy jel bemenetet be tudnék építeni, de nem éri meg fáradozni vele. Valószínűleg egy lemezmechanika nélküli cucc lesz a következő, de mindenben megfelelőt még nem találtam. Designben az LG áll az ízlésemhez közel, de egyszer vettem egy hifit belőle, kritikán aluli volt, a komám tévéi meg mindig elromoltak.

arthur877 2012.08.24. 06:26:53

Nekem volt/van többféle is ilyen cuccból.
1. verzió:
Dróttal csatlakozik a lejátszó egységhez(discman, mp3 player, walkman, stb)3,5 jack dugón keresztül, és a szivargyújtó aljzatról vagy akár csak egy mini ceruza elemről/akkumlátorról kapja a tápot, ellenben kapcsolóval is el van látva!
Választható frekvencia(nincs kijelző csak 3 LED)száma 3. Osszd be magadnak! :D
Hangminősége meglepően jó!
2. verzió:
Ugyanaz a felépítés mint a tied, de még a kidolgozása is ezerszer szebb-jobbnak tűnő mint az általad vásárolt kütyü... :D
Ebből többfajta is volt használatban, a lecserélésen okai általában az "egyszercsak elhallgatott és kuss lett" de addig kitűnően tették a dolgukat. A távirányítóval úgy kb. 50-60 cm-ről kezeltem(ezeknek a szaroknak nem okés a gyári szivargyújtó aljzat, mindig vagy nem éri el, vagy lötyög benne)mivel a jobb oldalra a középső boxtól felszerelt külön aljzat/elosztóba van üzemszerűen applikálva.
Hangminősége kicsit rosszabb(mintha csak 128-as bitsűrűségű tömörítés lenne)mint egy fejegység CD lejátszója(hallgattam én már CD-ről is iszonyat szar hangminőségben) de a "valami zörögjön" kategóriába még belefér.
3. verzió:
Leszartam az egész mókolást, kivettem a Blaupunkt fejegységet a kocsiból, és vettem bele egy ilyen autó rádió-szerü dolgot amibe beledugtam egy 4 GB-os SD kártyát(ezen vannak a zenéim) meg egy 4 GB-os Pendrive-ot(ezen a Bumeráng adásait hallgatom vissza) és csóközön!
A távirányítójával nincs gond, messziről is "viszi" a beépített equaliser valamennyire müxik benne, a számokba akár bele is tekerhetek(oda-vissza) stb... Ahol kikapcsolom, annál a track-nél folytatja, ha SD vagy Pendrive volt használva, "emlékszik" minden beállításra.
Egy szóval, szeretem!
Nem ezen fogják a New York-i filharmonikusok koncertjét közvetíteni a zenerajongóknak, de a gyári négy hangszórómon tutira élvezem a használatának egyszerűségét!

Pityubácsi 2012.08.24. 06:45:03

a hangszínek leírásától elhasaltam :)))

a pendrive-nak meg semmi baja nem lesz a tápcsatlakozás ilyentén való adagolásától, ne aggódj.

@arthur877: "ezen a Bumeráng adásait hallgatom vissza"
huhh, perverz vagy, ember :))

arthur877 2012.08.24. 07:19:39

@Pityubácsi: Reggelente csak egy órát(hazafelé a kocsiban) hallgatom, és mivel hétvégén is melózok hétköznap sokszor szabadnapos vagyok. Akkor a legegyszerűbb, hogy a 6-8-ig 9-10-ig és a szabadnapokat teljesen rátöltöm a Pendrive-ra. Most fogom a szabi után elkezdeni a 07.12.-e utáni időszakot hallgatni! Még a jövő heti "vendégszerepléseiket" is lekapom, és hiába nincs Bumeráng hetek óta, nálam még mindig ők szólnak... :D

Rocko- 2012.08.24. 09:38:30

én nem értem mire jó az ilyen FM transmitter. nem vagyok kőkeméány audiofil, de van egy szint, amit megkövetelek, ez pedig alatta van. sok a minőségileg kifogásolható darab, működése se mindig tökéletes, ráadásul hülyén is néz ki.

én inkább vettem egy autórádiót, ami kezel pendrive-ot is, autórádiók közt nem volt drága (3 éve kb. 25 ezer), Sony, teljesen rendben van.
ráadásul ahogy nézem és leírod, ez a vagyonőrben van, ott még nem is fontos az esztétikum. ha pedig tényleg fontos, hogy ne legyen anakronikus, akkor hátsó audiokivezetés, aztán a kapcsolódó egység (pendrive, cd, ájpod, bakelit, mindenkinek ízlés szerint) pedig lehet rejtve, kesztyűtartóban, ülés alatt, akármi. mert hogy legalább ugyanolyan hülyén nézne a transzimitter, mint a pendrive.

Szkotti 2012.08.24. 10:01:23

A "Sokolra rádőlt egy döglött ló"-tól én is eldőltem :o)
Én alapból nem szimpatizálok ezekkel a kütyükkel (csakúgy, mint a tapizós mobillal), fiatalkoromban nézegettem ilyen ... Depo, meg ...Scene német tuningújságokat, ott az volt akkoriban a bevett szokás, hogy a műszerfalban a gyári kétgombos, tekerős rádió, de ami a hangtechnikát hajtja, az a kesztyűtartóban van eldugva a kíváncsi szemek elől. Ok, a kezelés így nem túl egyszerű, de én ezt az utat választanám, ha fontos lenne a zene is, meg a kinézet is.

nem mondom meg 2012.08.24. 10:57:16

A magnóba dugható, kábeles, jack dugós adapterrel való küzdelem után rászántam magam egy ilyen göncre.

Hosszas kutakodás után úgy döntöttem, hogy a Belkin márkájú (ismerjük az informatikából, megbízható) termék megfelelő lesz. Hááát... Mondjuk... Vagy inkább ne mondjuk... A jel minősége erősen függ a transmitter-t és a lejátszót összekötő kábel állásától. Arról ne is beszéljünk, hogy, a készülék "okos" és energiát spórol, vagyis ha megfelelő ideig nem észlel jelet, kikapcsolja magát. Így természetesen két dal között mindig talál elég szünetet, akkor is, ha nem elemről, hanem szivargyújtóról megy.

Következő kör volt a Juroniksz típusú elektronikai üzletben 2990 Ft-ért talált no name, ismeretlen eredetű eszköz. 12V-os aljzatba be, és működik. Természetesen a jack aljzata szar. Egy hangszóró szól, ha eleget piszkálom és eltalálom a megfelelő helyzetet, akkor kettő. Átmeneti állapot az egy szól, egy recseg... USB-ről tökéletesen működik, bár néha megmakacsolja magát, ha számára nem megfelelő a szám vége/eleje, így két szám között lefagy. A távirányító a hamutálban pihen, mivel a szivargyújtó a váltókar előtt van, így pont kényelmes.

Következő elvetemült próbálkozás volt a gyári, Nokia berendezés, ami elvileg képes telefont tölteni, a készülékről jack aljzaton keresztül audió jelet fogni és mindezt FM frekvencián sugározni. Gondoltam, lesz zene, kihangosítás, töltés minden egyben, nem kell osztozni az egy szem aljzaton és még a Nokia Maps is használható.
Nos... Minősége erősen a Belkin-nel vetekszik, erősen függ attól, hogy a drót hogyan és merre tekereg, a végeredmény elég gyenge.

Erős a gyanúm, hogy a magára valamit adó gyártó, aki a nevét is fel meri írni a készülékre, betartja a vonatkozó előírásokat és a teljesítmény limitet. Az ismeretlen cuccnál ilyen gond nincs, sugároz, ahogy tud. Talán még Mari néni is veszi a macskaszemes Orionnal a másodikon, amikor a ház előtt állva beüzemelem a cuccot.

Negyedik variációnak szeretnék egyszer kipróbálni egy olyan FM transmittert, ami fizikailag kapcsolódik az antennakábelhez és a külvilágot kizárja, míg a kütyü működik.

ss26 2012.08.24. 11:08:36

Én egy egyszerű erősítőben gondolkodok, amiből egy 3.5-ös jack lóg ki, azt bele a telefonba, azt hagy szóljon. így minden el van rejtve, a fejegység, meg a zsebemben, ha kiszállok! :)

Pityubácsi 2012.08.24. 12:58:56

@arthur877: én is szeretem a dumálós műsorokat (az most lényegtelen, hogy én a konkurrens adót hallgatom), de felvenni és utólag meghallgatni...

mondjuk így van egy kis időutazásod :)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 16:29:09

@arthur877: Már a legelején venni kellett volna a sok vacak helyett egy fejegységet, lehet, még anyagilag is jobban kijöttél volna.
A kedvenceid meg egy héten keresztül lesznek a musicfm-en, le ne maradj! :)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 16:30:24

@Pityubácsi: Remélem a pendrive is tudja, hogy ez jó neki, mert a másik nagyon hamar megadta magát.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 16:36:06

@Rocko-: Tényleg nem a kinézet volt számomra fontos, mint ahogy írtam is, a nejem csavargatta el mindig a zenéim, azért néztem egy különálló forrást, de ez még a nekem is fáj, pedig egyik fülemre nagyot hallok.
Amúgy, már sok rejtett rendszert összeraktam, hála a megrendelők pénzének, mert ha az van, minden van.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 16:37:59

@Szkotti: Volt olyan illető, aki azért vett meg egy drága, korhű rádiót, hogy vegyem le az elejét, csináljam meg lenyílósra, és mögé dugjam be a cd játszót.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 16:39:50

@nem mondom meg: Amikor már 15ezerért lehet kapni mechanika nélküli, márkás egységeket, megéri ennyit bajlódni. Én ezzel a kütyüvel be is fejeztem.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 16:43:08

@ss26: Az a baj, hogy ezen a rettenetes úton, a tapizós telefonon mire eltalálom a böknivalót odaérek ahova megyek. Ráadásként a rádió, és zenelejátszó közti váltás nehézkés. Nincs benne automata közlekedési infó, de akit ez nem zavar, annak tökéletes.

arthur877 2012.08.24. 18:26:07

@Pityubácsi: A híreket nem töltik fel, csak a köztes műsorelemeket, úgyhogy hacsak tényleg valami éppen aktuális témával nem foglalkoznak, időtálló a duma...
Nem szoktam zenét hallgatni a kocsiban, ellenben mindig egyedül járok napi 2x1 órát országúton-erdőben, szeretem, ha szól hozzám valaki... :D

Rocko- 2012.08.24. 18:26:18

@Car Mandiner: pendrive. asszony visszi a sajátját, te is a tied. na?

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 19:38:34

@Rocko-: de csak a transzmisi viszi a pendrivet, ez a gond. Asszony hallgatja lemezt, nekem meg marad a szupi kütyü.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.24. 20:02:44

@Rocko-: Azt akartam megúszni, mert a mostani fejegys. csúcs készülék volt a maga nemében, és még most is szuper, olyan a rádiója, hogy csak na, mp3 is tökéletes. Van már a polcon egy pár darab fejegység, a takarékos beállításom miatt egy teljesen jó cuccot kitenni, azért a napi fél óráért, amit autóban töltök, nehezen megy.

arthur877 2012.08.24. 21:15:06

@Car Mandiner: Én egy príma CD-s Blaupunkt-ot tettem vissza a dobozába a szekrénybe egy kommersz SD-s USB-s rádióért havi 15x1+1-óráért... :D
Hiába a csúcs készülék,ha nem használod ki, csak annyit ér mintha állna a polcon...

Negrogo 2012.08.24. 21:25:39

@Rocko-: Az a baj, rengeteg autoban nem DIN (vagy mi) szabvanyu autohifi foglalalt es fejegyseg van hanem a gyari ami szelesebb nagyobb es stb. Igy pl mint nalam is meg a legjobb gyari szett se kezelt mp3-at pendriverol meg hirbol se halott igy marad ez a megoldas kucigolas helyett kb 4000 forintbol. Amugy a tesztelt modeltol gyak csak jobbakat lehet kapni.

arthur877 2012.08.24. 21:28:45

@mennyi?husz!: A vaterán, ebay-en lehet kapni adaptereket amik típus specifikus keretként szabványos egy DIN-es foglalatot csinálnak a bazi lyukakból...

Rocko- 2012.08.24. 21:32:27

@mennyi?husz!: jelen esetben ez nem probléma. ;)

Negrogo 2012.08.24. 21:32:58

@arthur877: Tudom, vettem en is jo daragan vagy 5000 forintert anno, azota is ott rohog a garazs polcon mert annyira ocsmany volt az E39 belseje ezzel meg a JVC -vel, hogy inkabb hagytam az egeszet es vettem egy FM transzmittert :)

nem mondom meg 2012.08.24. 21:37:22

@Car Mandiner:

Eredetileg ezt néztem ki:
www.alpine.hu/p/Products/digital-media-receiver21/ida-x311

Végül győzött a gyári rádió, ami jól mutat a műszerfalban, működik a gyújtáskapcsolóról, stimmel a világítás színe, együtt működik a fényerő szabályzóval, tudja a sebességfüggő hangerőt. Az ideális megoldás a Dension Gateway akármi lenne a CD-tár helyére (ISO csatlakozós), de annak az ára már túl van a számomra reális határon.

ss26 2012.08.25. 00:01:23

@Car Mandiner: Én mondjuk csak zenét hallgatok a kocsiban, nem bírom a híreket, csak a halál meg a nyomorról van szó. :(
Elinduláskor be kell lőni a lejátszást, megállásnál meg lelőni azt hali! :)

arthur877 2012.08.25. 05:47:16

@nem mondom meg: Nem. Elfér a műhelyben a dobozában, hátha kell még... :D

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.25. 07:50:47

@ss26: azért nem árt, ha nem futsz bele egy olyan dugóba, amit rég harsog a rádio, te meg vígan zenélve nekimész, és nézel, hogy mi van. :)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.25. 07:53:49

@arthur877: még a végén tényleg kicserélem a régi muzsikot.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.25. 08:05:12

@nem mondom meg: jó ez az alpina, bár nem csak ez. Nekem nem jön be a középső gomb, mert elvesz a kijelzőből. Ennyi pénzért már bluetoothot is tehetnénrk bele. 20 éve már volt olyan magnóm amiben 2 színből lehetett kikeverni a megfelelőt, most meg már olyan ledek vannak fillérekért, hogy bármilyen műszerfahoz be lehetne hangolni. De miért nem használják?

Sixday 2012.08.25. 09:54:52

@ss26: ez volt nekem is az eredeti tervem a kocsiba, de alaposan átgondolva elvetettem. a problémák:
- kell egy erősítő amivel meghajtod a hangszóróidat. sajnos egy normális 4 csatornás darab 20 pénz körül van, annyiért pedig már fullos usb-s fejegységet kapsz, és bónusznak még rádiód is van.
- hangerőszabályzás nem megoldott. igaz a telefon hangerőszabályzójával lehet bíbelődni de mivel az erősített kimenet így nagyon könnyen szét lehet durrantani az erősítő bemenetét
- a telefon kezelése nagyon kényelmetlen vezetés közben, billentyűzár, töltőkábel, jack kábel, tapizás, stb.
én oda jutottam végül hogy venni kell egy rendes fejegységet és kész, nem mi fogjuk feltalálni a spanyolviaszt :)

ss26 2012.08.25. 20:25:14

@Car Mandiner: Szerencsére dugómentes helyeken közlekedek! :)

ss26 2012.08.25. 20:27:02

@Sixday: Nem hiszem, hogy nem lehet egy hangerő szabályozót beépíteni valahol a rendszerbe, nekem ez még csak terv, de a Trabiba azt tervezem. Bár először kellene venni egyet. :)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2012.08.25. 22:53:51

@Sixday: @ss26: Én Clarion erősítőt szereltem be, azon be lehetett állítani két potival a maximális bemeneti jelet, így a túlvezérlés dolog megoldott, ha valaki nagyon akarja, ő dóga'. :)De én is kényelmetlennek tartom. Ez meg az én dógom'. :)
süti beállítások módosítása