Autóépítés

Reviczki Róbert alias Car Mandiner

A fa, a vas, meg a csúf

2015. június 15. 22:25 - Car Mandiner

Mostanában semmi monumentális mű nem készült felénk. Karmann részegységek jöttek ki sorozatban, de komplett autó majd csak lesz. Most érkezett meg a fényezett kaszni, ami elefántcsontszínben pompázik. Gondolkodtam rajta, hogy ez most melyik lakatolásom, de hirtelen nem jut eszembe, majd utána kell néznem az archívumban. Összeraktam egy kabriótető keretet is, de persze ezt nem úgy kell érteni, "hogy ez ide, ez amoda" és kész. Ki kellett menni a szárazalja alá, és kirángattam egy pallót.

hpim3002.JPGSajnos három darabból kellett összeragasztani, mert nem adta ki a méretet. Az eredeti hat darabból áll, úgyhogy jók vagyunk. A vonalak a méretezésekhez kellenek.

hpim3003.JPGInnét még azért sok volt hátra, míg elkészült a zár befogadására is alkalmas homlokfa. Nem fotóztam végig a folyamatot, sőt erről további képet sem készítettem, mint most kiderült számomra.

005_16.JPGPozícióját tekintve erről van szó, ha valakit nagyon érdekelne.

Aztán...

hpim3006.JPGA szükség nagy úr, ilyen faragványból kell nagy hirtelenséggel pótolni az elkallódott VW busz ajtózsanért.

hpim3007.JPGIlyenkor döbbenek rá, hogy a műhelyünk mennyire nincs precíziós gépekkel felszerelve. Nem csak a másolómarógépre gondolok, de az oszlopos fúrógép is kihívásokkal küszködik. Minden elővigyázatosságom, és figyelmem ellenére kissé keresztbe fúródott a csap helye, mert egyszerűen elnyiklik a tárgyasztal. Persze ezek csak üres kifogások. A süllyesztések sem azért olyan cifrák, mert nincs ekkora marónk. Áááá, dehogy. A 18-as fúró, meg nem is üt az előbb említett fúrógépben. Szintén ááááá.

hpim3008.JPGAmúgy az eredeti, bal oldali rész is elég szarul néz ki, ezért teljes az összhang.

Aztán...

hpim3004.JPGNéztem ezt a trükkös átalakítást és nem találtam az értelmét. Miért fúrja le valaki a Karmann alváz központi csövéből a váltórúd tartóját? Miért reszeli ki a rajta található huszonakárhányas furatot olyanra, hogy átbírja rajta húzni a rúd fejét, amikor

hpim3005.JPG a másik végéről levehető a rezgésleválasztó egység, és előrefelé, a szerelőablakon át kihúzható a rúd?

Amúgy a kifúrogatott szerelőablak az ifjúságomat juttatja eszembe. Bizony, mi még így vágtunk rést a vasba. (acél a kötözködősnek :) ) Furatok sorozata, majd anyagvastagságtól függően vágózás, vagy fonálfűrészelés. A gyárban - ahol tanulóként dolgoztam - nem jutott minden akcióra lángvágó berendezés, a sarokköszörű felvételéhez is írásos miniszteri engedély kellett, így maradt az említett módszer. De ne higgyük azt, hogy elektromos pisztolyfúró volt a szerelőkufferban'! Amerikáner! Az bizony! Tessék végiggondolni, hogy mennyire ráértünk a kurva szociban'! Mire egy elszívócsőre duguláselhárítás céljára vágtunk egy szerelőablakot, eltelt a nap. Na, de akkoriban ez belefért. Mindenkinek volt munkája... Bár már most is egyre többeknek van. Nálunk is így van ez, igaz, hogy széken hintázós, beszélgetős, cigarettázgatós, de közhasznú.

10 komment
Címkék: fa barkács zsanér

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszni.blog.hu/api/trackback/id/tr987547250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthur877 2015.06.16. 05:39:18

Nálam nincs Facebook LIKE gomb ehhez...
Nagy vagy, és tényleg elég szopás kőkori eszközökkel alkatrészeket gyártani! Én már fiatalabb vagyok ezek szerint, de egy EVIG fúrógépet bármikor elkérhettem(papír nélkül!) a raktárból, ha kellett...
A hozzá nem értés meg ezt eredményezi, hogy szanaszét barmolják(meg se próbálja megnézni/kideríteni) a cuccot, mert fogalmuk sincs mit csinálnak, hiszen nem írta ki a laptop a menetét...

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2015.06.16. 07:19:47

@arthur877: egy Evig 4600-ba került akkor, amikor 3800-at kerestem havonta, így érthető, hogy nem adták ki minden hülye gyeteknek :)

selgir 2015.06.16. 07:27:52

ne panaszkodj, "kókánynak" indul, aztán csodaszép lesz:) láttam már ilyet!

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.06.16. 19:22:16

Ejj, elkényelmesedtem én már annyira hogy az olvasásban leizzadtam. Múltkor kellett 20x40-es zártszelvényt szeletelnem és lusta voltam tárcsát cserélni a flexen (nem akkora a műhely hogy legyen minden fajta tárcsának dedikált gép), uccu neki fémfűrésszel. Rendesen lógott a nyelvem a végére :)

Érdekes egyébként ez a szoci munkatempó dolog, nekem cseréltek már olajat a kocsimon egy óra alatt... begurul, emelőre fel... megkeresi a biztosító tüskét az emelőhöz... jól megnézi az olajleeresztő csavart... kulcs megkeres, rápróbál, tuti, (cigi letesz) *heeeehrm-patt* na jól van folyik már. Így ment minden, réz tömítőgyűrű megnéz, cüccögés, "ezt ki kéne kicsit lágyítnani*, el a konyhába, tűzhelyen felmelegít, vissza, kalapáccsal kiegyenget, csavarra fel. 40nm-es műhelyben legyalogolt vagy másfél kilométert a szaki :D

Elmés téveszmés 2015.06.29. 12:30:25

Anno nálunk is így volt,a szomszéd tanműhelyben lakatostanulók voltak,és kalapácsfejeket kellett csinálniuk...vasfűrész,reszelő segítségével.Persze sehova nem haladtak,ezért amikor az oktatók kv-zni mentek,akkor átjöttek,h marógéppel kapjam má' le...na persze mi is foglalkoztatva voltunk,lapkás kés elzárva,bármilyen esztergálási feladat volt aznapra kiadva,mindenhez úgy kellett kezdenünk,h gyorsacélból kést köszörültünk hozzá...

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2015.06.29. 16:10:00

@Elmés téveszmés: nehéz idők vótak azok kérem szépen... de, hogy már akkor kurvázni jártak az oktatók (kv-zni) :)

Elmés téveszmés 2015.07.01. 11:49:03

Hát jah,szép három év volt,megtanított arra,h a büdös életbe ne akarjak esztergályos lenni.:)
Bár itthonra szívesen vennék egy gépet a garázsomba,de mivel garázsom sincs,egy problémával kevesebb...kertben meg hülyén nézne ki egy eszterga.Habár a kocsik is vetésforgóban mozognak a gyepen,h egységesen rohadjon ki alóluk..:D
Hát nem tudom,a pultosnő,a menyétpofájú bözsi néni szerintem még fizetett volna is,ha vmelyik oktató elkapja...de hát alkoholizálni nem lehetett ott,h a delirium tremens által missz wörldé avanzsálódjon..:)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2015.07.01. 18:21:27

@Elmés téveszmés: csak négy kerék kell az eszterga alá, és még mehetsz is faluról, falura, vándoresztergályosként :)
süti beállítások módosítása