Autóépítés

Reviczki Róbert alias Car Mandiner

Mitől barkács a barkács?

2014. augusztus 28. 20:17 - Car Mandiner

Már vagy kétszer beletalpaltam a barkácsszerszám témába, most jön a harmadik menet.

Barkácsszerszámból alapvetően két csoportot különböztetünk meg:

- Van, amivel majdnem ipari szinten lehet dolgozni.

- Van, ami sok mindenre jó, kivéve dolgozni.

Az utóbbival nem foglalkoznék, így marad az első. Például a kezembe veszek egy szuper, akkumulátoros csavarozó-fúrógépet. Tuti fogyásjelzős akksi, led fény, automata gyors töltő, fékezett, ezért egy kézzel használható kulcs nélküli tokmány. AKCIÓS! Na, de miért olcsóbb egy kicsit, mint a profi társa?

DSCN1180.JPGHű, de furcsa! - mondta a nő a Hat nap hét éjszaka című filmben, és mondom én is. A "mérnökúr" elkúrta, nem nagyon, csak egy kicsit. A led fényét kitakarja a tokmány, így pont oda vet árnyékot, ahova fény kellene, ráadásul a világos folt miatt sötétebbnek látjuk a fúró helyét, így rosszabbul járunk, mintha semmi világítás nem lenne a gépen. Gondolom amikor felfedezték a tévedést, akkor már készen voltak a gyártóformák, így elsózzák garázs Matyiknak a portékát, hogy valami apró visszajöjjön... Ja, és, hogy még egy pár fabatka maradjon, nem szerelik be az ilyen gépekbe való drágább kapcsolót, ami azon apró, de nem elhanyagolható tulajdonsággal rendelkezik, hogy kis nyomásra kapcsolja a világítást, és csak a következő lépésben indítja a motort.

Na, de ez csak a jéghegy csöcse. Van ettől durvább is.

Ugyanebből a forrásból merítve került a kezembe egy sarokköszörű, népszerű nevén flex, ami kifújja az ember szemét. Persze csak akkor teszi ezt, ha működik, így kapott egy plusz pontot is.

DSCN1176.JPGJól látható, hogy a készüléket használó ezermester - hirtelen felindulásból - egy terelő lemezt szerelt a légkilépő nyílás elé, hogy megvédje szeme világát a nagy sebességgel továbbított szeméttől. Aztán amikor megnyugodott, jött a felismerés.

DSCN1181.JPGUgyanis ez a nagy galléros fogó volt eredetileg a terméken, és ennek a nagy gallérnak volt köszönhető a hűtőlevegő átkos irányváltása. Így tehát a remek gondolkodó körbenézett és megakadt a szeme ezen a kiváló olasz ponthegesztő gépen, amire akkora fogót szereltek, mint egy hangyapöcs. Nem tudni, hogy a taljánok' hogyan gondolták a tizenhat kilós szerkentyűt egy olyan megfoghatatlan bottal ellátni, amit most a köszörűn szemlélhetünk meg.

A következő márka a kedvencem, főleg, hogy a kereskedő ránk sózott egy készletet, mondván, hogy olyan, mint a Bosch. Később erre mondtam, hogy inkább olyan mint a fos.

Az ütvefúróval kezdhetném, de fotó nincs róla, mert a kukában landolt. A túlmelegedő motor, lemálló ütvefúrótárcsa, és kiforduló tengelye tette szórakoztatóvá a használatát, így ez a "mindenre jó, csak dolgozni nem" kategóriába tartozott, ezért nem is fér bele ebbe a tárgyalt körbe. Viszont itt van a kiszúrófűrész, ami tényleg kiszúrás.

DSCN1179.JPGRemek, gyors rögzítős lapfogóval van felszerelve, csak ez sajnos fordítva is igaz. Gyorsan is old. Ez nem lenne baj, hiszen erre találták ki, de amikor egy méteren négyszer esik ki a lap menet közben, az már bosszantó. Garanciában visszaadták, és közölték, hogy tisztán kell tartani a szerkezetet, akkor már működik. Hogy tartsam tisztán, ha egyszer fűrészelek vele? Tíz centi vágás, takarítás?

Mint az ismerősömnek, akinek azzal tagadták meg a köszörű garanciális javítását, hogy a köszörűt poros környezetben használta, és az nem arra való. Hát akkor mire? Haj ondolálásra?

A következő darab a szettből egy szalagcsiszoló, aminek két baja van.

DSCN1177.JPGKicsi a szalagsebesség, viszont a hangja nagy. Úgy visít, mintha valami digitális effektstúdióban formázták volna meg, a gonosz delejező hangjaként. Csak 74 decibel de olyan frekvencián szól, hogy a kutyák kiköltöznek a faluból, ha beindítják.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszni.blog.hu/api/trackback/id/tr926646163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

románc cuvée 2014.08.28. 20:54:57

Valamire azért az ilyen sz..ok is jók: még csóró egyetemistaként vettem 2e-ért egy teszkós flexet, majd két Trabit összevágtam vele. A vasból kijött egy kis Makita, és azóta jóság van.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.28. 21:02:34

@románc cuvée: Amikor nyitott a Praktiker akkor ki volt téve vagy öt raklap flex, nevetséges összegért. - Mi szar? - mondom. Erre az eladó mondja, hogy vigyek egy párat, ezért a pénzért... Erre én: - ha nem használható, a kevés pénz is kidobás. Azért vettem egyet. Vagy tíz évig azzal csináltam itthon mindent...

jürgen baromartz 2014.08.28. 21:59:33

nem tudom, volt-e már a kínai ütvefúró-kalapácsok esete. hetven éves kor felé szélsebesen közeledő édesapám hatalmas kínai ütvefúrókalapács-mániákus, csak és kizárólag olyat hajlandó venni, mert "ha annyira jól tudod, fiam, akkor adjál pénzt egy hiltire, és megveszem".

namármost, ezek a kínai szarok külsőleg tökéletesen (és ezt szó szerint kell érteni, tizedmilliméterre pontosan) ugyanolyanok, viszont belülről éppen csak egy kicsit, annyira térnek el egymástól, hogy egy másik alkatrészeit ne lehessen összepárosítani az éppen javítandó fúróval. hat vagy hét darab ilyen szar van otthon faternak, és egyiknek sem jó egyik alkatrésze sem a másikhoz, hiába néz ki teljesen ugyanúgy mindegyik.

úgyhogy én már tudom mi kerül év végén a fa alá. :D ha egyetemistaként bele is rokkanok anyagilag, akkor is veszek még idén egy normális fúrókalapácsot az öregnek.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.28. 22:09:05

@jürgen baromartz: a faterodnak van 7 darab ugyanolyan fúrója, nekem is akad egy pár... befestjük őket fehérre, aztán leforgatjuk a Klónok támadását :)

jürgen baromartz 2014.08.28. 22:17:12

@Car Mandiner: a legrosszabb az egészben annak a gondolata, hogy összeszámolva azt a zsetont, amit kidobott ezekre a gagyi fosokra, már összejön az az pénz, amiből kijön egy makita, vagy valami "közepesen prémium", hosszú évekig használható eszköz. de hát fater a fillérbaszás mestere, például azt a tekintetet soha nem felejtem el, amikor meglátta a kis kézi pöcsköszörűmön a "dremel" feliratot. azt hittem, ott helyben elájul. :D (pedig ez sem egy nagy brand már.)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.29. 06:20:46

@jürgen baromartz: van aki kényszerből vesz olcsót, van aki szereti a folyamatos megújulást, van aki meg hisz, (hogy egyszer jót vesz olcsón) és a hitből sokan megélnek , akár van alapja, akár nincs.

arthur877 2014.08.29. 07:14:29

Nem dolgozok itthon ipari méretekben, de ha nekiállok valaminek, néha többet járnak a gépek mint egy mesternél. Valahogy mindig olyan szerencsém van, hogy ki tudom fogni a gagyi határán remegő de mégis hosszú távon használható kisgépeket.
Persze azt meg kell jegyeznem, hogy odafigyelek rájuk, mert a legszarabb gép is "szól előre" ha pihenni szeretne egy kicsit, csak meg kell hallani... :D

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.29. 08:06:43

@arthur877: elektromos eszköznél szaga van a nagy bajnak, érezhető, hogy mikor akar pihenni.

palinkasa 2014.08.29. 11:41:57

@Car Mandiner: Nálam sűrűbben van szünet,akkor mikor bedobom az üzemanyagot :-)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.29. 11:59:14

@palinkasa: másképp nem is lehet bírni idegileg :)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2014.08.29. 13:31:19

@jürgen baromartz: Ismerősöm faterját máig emlegetik a kis garázsszervízben miután megkérdezte az elhalálozott lengéscsillapítót nézve: és most ebből tényleg kettő kell? Hát csak az egyik rossz!

PITTA 2014.08.29. 14:57:13

@Car Mandiner: Nekem is van 3db 720 és 850w közöttiek, a tokmánya hullott szét mindnek, de abból a 3ból 2 csereszabatos belülről :-)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.29. 15:37:27

@Tomato77: köszörnyű :)
@PITTA: mint a fúrókalapácsomnak az első fúráskor, én meg néztem mi hullik az arcomba, mert éppen a plafonba akartam mélyedni.

PITTA 2014.08.29. 15:41:41

@Car Mandiner: Most szereztem ilyet a Lidlből. Legalább van rá 3 év gari... kepfeltoltes.hu/140829/parkside_www.kepfeltoltes.hu_.jpg meg 1500W és 5 joule az ereje.

PITTA 2014.08.29. 15:42:14

@PITTA: a fúrószárak meg 60 centisek!

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.29. 15:48:39

@PITTA: ezek a termékek nem rosszak,(ha lehet választani a tescó, meg a lidi közt akkor lidi) de mindnek van valami érdekesen apró hibája, éppen ez a típus adta a lökést a poszt megírásához. Persze azért a tecsós kalapáccsal is kivertem a fürdőszobát, mert éppen akkor adta meg magát a 40 éves bolgár cuccom.

ZYLO 2014.08.29. 21:57:25

Egyszerű lenne az élet, ha minden olcsó barkácsgép egységesen szar lenne. A problémát az okozza, hogy néha véletlenül jót csinálnak, és mindig azt remélem, hogy most találom meg a tutit. Elvétve sikerül is, korábban évente elfogyott nálam egy flex, de a "Budget" márkájú harmadik éve működik. (Miután megtuningoltam egy tűgörgős kosárral.) Egyébként egy jó támpont a szerszám súlya, érezni, hogy van-e benne anyag.

A Skil valamennyire tényleg hasonlít a Bosch-hoz: ugyanaz a szervíze. De a Skil fúrógépem 500 W-ja érzésre kétharmada a kínai piacos "Austria" márkájú fúró 500W-jának. Ezen amúgy sehol sincs "Made in ..." felirat, és csak később vettem észre, hogy a vezetéken viszont "Cheong-Hiang Cable Factory" nyomat van. :)

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.29. 23:27:25

@ZYLO: Azért vannak durva gépek, megemlíteném a Grün&Decker-t, biztos az is jó :)

Pityubácsi 2014.08.30. 12:14:40

azt vallom, hogy a legolcsóbb szart kell megvenni.
ha széthullik, ott van a garancia.
van egy tecsós flexem, amivel már szétvágtam 3 autót, mások is szétvágtak vele egy párat és 10+ éve működik.

múltkor, amikor megmakkant a tápzsinórja, akkor lett szétszedve.
beszarva konstatáltam, hogy belül műanyag hulladék az egész.
és mégis működik.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.08.30. 13:44:47

@Pityubácsi: az enyém amikor véletlenül beszorul a korong akkora füstfelhőt enged, hogy hihetetlen hogy újra beindul és mégis

1kutya 2014.09.04. 21:06:49

jó az új dizájn!

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.09.04. 21:37:05

@1kutya: Kössz! Majd utalok a designernek! :)

Szkotti 2014.09.16. 10:55:35

@ZYLO: Egyetértek. Volt egy háromezer forintos flexem, amivel végigcsináltam az építkezést, inkluzíve téglavágás, falhoronyvágás, stb. 5-6 év után lehelte ki a lelkét látványos füstjelekkel, szép, sercegő elektromos tűz kíséretében. Ezen felbuzdulva újra a low-end kategóriát választottam, na az a második bekapcsolásnál beszart. És valóban, nem lehet őket összepárosítani, úgy vannak kitalálva.
Azóta van egy zöld színű, amire ugye mondják, hogy ez csak a márka gagyi terméke, mer a kék a tuti, ettől függetlenül jól működik.
A következő a fúrógép lesz, ott még kell barátkoznom a gondolattal, hogy 25-30ezret kiadjak egy jó-közepesért, de olcsót már nem veszek.
Kéziszerszám dettó. Racsnis csillag-villással van valakinek tapasztalata? A "lángész" márkájúak vannak egy ismerősnél, tetszik, meg jók is, de mocsok drága. Viszont múltkor kézbefogtam egy Extolt, hát, már érzésre is nagyon gagyi.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.09.16. 18:28:19

@Szkotti: az extol általában azért nem gagyi, bár cs.v. racsnist még nem láttam belőle.
süti beállítások módosítása